Šok za paciente s težavami s ščitnico: samoplačniško takoj, z napotnico leta 2020

22. Mar 2017 08:37

Da ima slovenski zdravstveni sistem velike težave priča tudi primer bolnikov s težavami s ščitnico. Kot pišejo na blogu Zdravo Slovenija, se mora za kontrolni pregled ščitnice čakati tri leta. Bolniki so ujeti v birokratski labirint, kjer redne napotnice ponekod v praksi veljajo skoraj toliko kot nič. Neučinkovitost sistema je tako voda na mlin morebitni privatizaciji zdravstva.

V specialistični ambulanti ob tem navajajo, da do takšnih čakalnih dob prihaja zaradi omejitve dela, ki ga določa zdravstvena zavarovalnica. Samoplačniško pa so pacienti na pregled sprejeti neprimerno hitreje.

Iz zasebne in koncesijske specialistične ambulante za bolezni ščitnice, Bojana Pustovrha dr. med., v Celju, je nekaj oseb prejšnji teden prejelo datum kontrolnega pregleda, ki je oddaljen kar tri leta.

Gre za osebe, ki so v konkretni ambulanti že bile vodene. Tako so bile, med siceršnjo načeloma tekočo zdravstveno obravnavo in po posredovanju nove napotnice, postavljene pred izbiro, ali se odločijo za samoplačniški pregled (čakalna doba v isti ambulanti je teden dni), ali za drugo ambulanto za ščitnične bolezni.

Čakati tri leta na kontrolni pregled je morda birokratsko (še) vzdržno, medtem ko je v bolj realnem pogledu to še en primer neracionalnosti slovenskega zdravstvenega sistema.

Za kontrolne preglede v določenih primerih ne veljajo klasične časovne omejitve. Toda glede na Pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah je določeno, da se z redno napotnico čaka največ šest mesecev… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]