SDS je edina ohranila prislovično enotnost nekdanje zveze komunistov

18. Maj 2013 09:03

Kongres stranke SDS minulo soboto v Celju je še enkrat več dokazal, da je SDS stranka z edinstvenimi značilnostmi, predvsem kar se tiče njenega voditelja Janeza Janše. Kot v tokratnem zapisu med drugim piše Dejan Steinbuch, biti dvajset let na čelu stranke ni mačji kašelj.

V slovenskem političnem prostoru namreč, po umiku Janeza Drnovška z vrha LDS, razen SDS ni stranke, v kateri bi njenega voditelja tako zelo identificirali z blagovno znamko stranke. V marketinškem jeziku bi dejali, da je Janša edini superbrand slovenske politike. On je personificirana SDS. Brez njega stranka na volitvah ne bi dosegla omembe vrednega rezultata.

Dodaja, da je politična stranka v normalnih okoliščinah nekaj takšnega kot podjetje. Obstaja več načinov vodenja, vendar je na koncu dilema vedno ena in ista: nasledstvo. SDS se bo enkrat pač prisiljena soočiti z vprašanjem, kdo bo nasledil Janšo. Na tem mestu pa ni odveč vprašanje notranje demokracije v slovenskih političnih strankah, ki v glavnem delujejo po principu sicilijanskega družinskega podjetja, v katerem se don umakne šele takrat, ko ga odnesejo na nosilih ali odpeljejo v invalidskem vozičku.

Oznake: , , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]