Hrvati tudi brez prisluhov ne bi spoštovali odločitve sodišča

7. Avg 2015 09:05

piranski-zalivPotem, ko je politika tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, leta in leta vprašanje o meji izkoriščala za netenje poceni nacionalizma in nabiranje političnih točk, je privolila v arbitražni sporazum. S tem je odločitev preložila na ramena arbitražnega sodišča, ker je postalo jasno, da sosednjima državama samima ne bo mogoče doseči rešitve.

Res je, da so obelodanjeni prisluhi Hrvaški omogočili, da se umakne iz procesa, toda ne smemo biti naivni, meni Sašo Ornik Jin. Hrvaška je to namreč storila zato, ker ni dosegla svojega, ker ji je grozil poraz. V vsakem primeru pa odločitve sodišča ne bi spoštovala.

“Z arbitražnim sodiščem je konec. Hrvaška bo šla svojo pot. Kar zdaj lahko stori Slovenija, je da vztraja pri arbitraži in tako skuša prepričati čim več drugih držav, da se sama zavzema za rešitev, medtem ko Hrvaška tega noče. Če hočete, gre samo še za pridobivanje mednarodne naklonjenosti. Nič drugega. Rešitve na tak način ne bo nobene.

Slovenija pač mora smatrati vsa sporna ozemlja za svoja in se tako tudi obnašati. Hrvaška bo počela enako. Zaradi tega se ne bo zgodilo nič tragičnega…”

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]