Se v EU obeta prepoved poveličevanja komunizma in komunističnih simbolov?

13. Nov 2013 08:49

V Evropskem parlamentu se je pojavil predlog, ki bi v državah članicah EU ob nacističnih in fašističnih prepovedal javno poveličevanje tudi komunističnih simbolov. Evropska unija je na deklarativni ravni že sprejela obsodbo vseh treh totalitarizmov, vendar se komunistični simboli: rdeča zvezda, srp in kladivo ter ostali za zdaj še lahko pojavljajo v javnosti.

“Komunistična zastava je simbol odvzema pravice do samoodločbe, do lastne identitete, je simbol zatiranja pravice do lastnega jezika, vere, kulture in osebne svobode. V imenu te zastave je na tisoče nedolžnih ljudi bilo ubitih in izginilo,” predlog skupine poslancev utemeljuje podpornica predloga iz Litve.

Z njo se strinja bloger Nisem Levičar, ki izpostavlja dejstvo, da v Sloveniji mediji in šolski sistem komunizem še vedno predstavljajo kot nekaj pozitivnega, (upravičeno) pa obsojajo nacionalni socializem in fašizem, ki sta socializmu oz. komunizmu sorodni družbeni kolektivistični ureditvi.

“Če bi predlog uspešno prišel skozi sito Evropskega parlamenta, se nam obeta zmaga demokracije, liberalizma in možnosti bivanja v svobodnejši družbi.” zaključuje bloger.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]