“Skrijte svoje otroke”

14. Jul 2016 13:23

otrok_medij-150x150

Letos je o socialnem delu govora več kot kadarkoli – ljudje imajo občutek, da so primerni sodniki za delo centrov za socialno delo, čeprav v večini sploh ne vedo, kaj se tam dogaja, piše Ajda, ki se je v svojem zadnjem zapisu odzvala na medijski linč, ki so ga posamezniki v njenem poklicu vse pogosteje deležni.

Tudi sama je namreč socialna delavka, ki svoj poklic živi in ne samo opravlja. Za njo je 5 let intenzivnega študija domače in tuje literature in predvsem ogromno prakse. Poleg tega morajo socialni delavci po izobraževanju na fakulteti opraviti še eno leto pripravništva in strokovni izpit.

Socialno delo na centru se začne na področju prve socialne pomoči, nadaljuje pa na področju zaščite otrok, mladostnikov, starejših, področju post penale, skrbništva, nasilja v družini, varstva pravic prosilcev za azil, itd… Socialno delo nikoli ni izključno delo s papirji in delo na računalniku, v ospredje je delo z ljudmi, veliko tudi na terenu.

Njihovo delo obsega tudi zaupne podatke uporabnikov, ki niso javno dobro in nikakor ne sodijo na ulico, na televizijo ali v časopise. Korist otrok pomeni tudi to, da soseda Micka ne ve, da so bili otroci odvzeti staršem in da očetove težave z alkoholom niso stvar debate v cerkvi pred nedeljsko mašo ampak stvar družine in pristojnih organov.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]