Skrivnost Boga: Bog je? Boga ni?

26. Maj 2013 11:11

Ena največjih filozofskih dilem sodobnega človeka je, ali obstaja Stvarnik – neko nadnaravno bitje, sila, moč, ki je začetek in konec vsega, kar je in kar obstaja.

Prvi so ob čudežu neverjetno usklajenega in popolnega delovanja stvarstva prepričani, da to te more biti naključje, ne more nastati samo od sebe. Navsezadnje je ni stvari na svetu, ki je ne bi nekdo naredil, pa četudi na njej piše “made in China”.

Spet drugi neobstoj Boga razlagajo na podlagi racionalnega mišljenja; stvarnika in religijo so si izmislili našo pradavni predniki, da so si z njo razlagali naravne pojave. Danes, ko jih ljudje znamo racionalno razložiti, smo Boga izrinili iz nadnaravnega.

Resnica je, o čemer piše tudi teolog Ratzinger, da tako ene kot druge veže skupno vprašanje “kaj če?” Ateist o neobstoju boga ne bo mogel biti popolnoma prepričan vse do smrti, del vere pa je vedno dvom; dvomili so tudi svetniki, navsezadnje celo Janez Krstnik.

Ob nedelji Svete Trojice, še enega koncepta, ki ga je zelo težko razložiti in razumeti, se je o nedojemljive skrivnosti Božjega razpisal Vonč.

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]