Slovenec večino poročil dobi preko medijev iz ZDA in Velike Britanije

11. Sep 2014 13:26

newspaper1Ne samo v Sloveniji tudi po drugih državah je že kar običaj, da domači mediji novice, predvsem ko gre za informiranje o dogajanju iz oddaljenih držav, črpajo predvsem iz medijev, kot so CNN, BBC, NBC.

Kot ugotavlja bloger Jin na nižji ravni, kakršna je slovenska, mediji pogosto samo prepisujejo od večjih. Če že ne prepisujejo pa se radi umeščajo v okvire njihovega poročanja, pri tem pa ne gredo čez rob, da ne bi izpadli nenormalni, preveč drugačni.

To centrom medijskega sveta v ZDA in Veliki Britaniji, ki imajo prednost že zaradi jezika, ki ga razume največ prebivalcev planeta, daje neverjetno moč.

Ker mediji nikjer niso neodvisni, ampak sledijo nekim vrednotam in interesom, postane enostavno večini sveta prodajati zgodbe, celo laži in manipulacije.

Kot rešitev bloger navaja, da je predvsem treba nehati nekritično prepisovati od raznih medijskih institucij, New York Timesov, BBC-jev, Washington Postov in iskati tudi druge vire informacij. To pogosto pomeni, da je nujno obvladati še kak drug jezik, ne le angleščino, da je treba poslušati tudi druge strani, ne le tiste, ki se borijo za interese vodilnih zahodnih sil.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]