Slovenijo spet združil nogomet

20. Nov 2009 10:50

(Piše: Boštjan Leskovar) Nova slovenska nogometna pravljica je 18. novembra 2009 dobila svoj (nujno potreben) srečen konec. Če smo pred dobrim mesecem doživeli najbolj grenko zmago, ki je pomenila daljšo in težjo pot do Južne Afrike, smo tokrat toliko bolj veseli. Samo en majhen gol je bil dovolj, da danes slavimo morda največjo zmago v zgodovini slovenskega nogometa. Rusija ni le nogometna reprezentanca z nekaj izjemnimi nogometnimi virtuozi, še bolj zastrašujoča se je zdela njena velikost, politična in gospodarska moč. Putin, Medvedjev in Abramovič v primerjavi s Pahorjem, Turkom in Jankovičem pač sodijo v neko drugo višjo super kategorijo.

Na srečo je šlo le za nogometni spopad. Prva runda, tekma v Moskvi je zasluženo pripadla Rusom, a slovenski nogometaši so si v zadnjih minutah tekme z golom v pravem trenutku povrnili samozavest. Le te jim skozi celotni kvalifikacijski cikel nikoli ni zares manjkalo, a bliže kot je bila zadnja tekma bolj me je bilo strah, da bi se zaradi svoje mladosti ustrašili na zadnjem koraku. Zgodilo se je nasprotno. Z medijskim pritiskom, ki je bil zadnje dni na višku so opravili za desetko. Delovali so tako prepričljivo, odločno in osredotočeno na cilj, da bi lahko podvomil, da gre za slovenske športnike. Zmagovalna mentaliteta pač ni lastnost, ki bi jo med prvimi pripisali Slovencem.

Druga runda v Mariboru oziroma tekma vseh tekem, kot so jo poimenovali komentatorji,  je rezultatsko prinesla tisto kar je napovedovala večina Slovencev. Rezultat 1:0 je bil največkrat omenjena napoved za uspeh Slovenije. Zmotila se ni niti Vlada Republike Slovenije. Bolj kot sam rezultat nas najbrž osrečuje način kako smo prišli do njega. Slovenci smo bili v Ljudskem vrtu enostavno premočni za sila slabe nasprotnike, ki so na koncu izgubili tudi živce. Nič zato, poraz je v taki tekmi boleč. Bil bi tudi za Slovence, če bi se obrnilo drugače. Pa saj se ni moglo ob taki podpori s tribun. Srečneži, ki so bili dovolj hitri in spretni pri nakupih vstopnic najbrž nikoli ne bodo pozabili vzdušja na tribunah Ljudskega vrta.

Čeprav je legendarni trener ruske reprezentance Guus Hiddink zelo nešportno pobegnil s prizorišča in v Moskvi iskal izgovore v sodniku, ki naj ne bi imel »srečne roke« pri deljenju rdečih kartonov, sem prepričan, da je marsikdo izmed »Ruske flote« pomembnežev zlahka priznal, da je bila Slovenija pač boljša.

Da bi dojeli storjeno v teh kvalifikacijah bo najbrž potrebno še nekaj časa. Nogometaši sicer zatrjujejo, da so verjeli od začetka. Pa smo tudi navijači? Vsi, ki danes evforično slavimo zagotovo ne. Tudi politika je »nogomet« našla dokaj pozno. Kdo izmed njih je bil na tekmah iz začetka kvalifikacij? Če smo se v zadnjih tekmah že navadili na Pahorjeve obiske, nas je s svojim nogometnim navdušenjem po zadnji tekmi presenetil predsednik Turk. Pa naj ne izpade samo kot očitek politikom. Tudi navijači včasih prehitro obrnemo hrbet.  Predsednik vlade Pahor bi danes z lahkoto našel nekaj sto tisoč Slovencev, ki bi mu bili v pomoč pri čiščenju kopačk.  Ja, na te posnetke čaka cela Slovenija…

Navadili smo se že, da ob nogometnih uspehih najprej pomislimo na pozitivne ekonomske učinke in denar, ki ga taki uspehi prinašajo. Tokrat to, vsaj v prvem trenutku zagotovo ni bistveno.  Najpomembnejša posledica uspeha Kekovih fantov je velika doza ponosa, ki bo te dni napolnila Slovence. Nogometno slavje je združilo Slovence bolj kot kdorkoli drug v zadnjem času. Kljub vsem ekonomskim problemom sem prepričan, da bi anketa o optimizmu prebivalcev Slovenije danes pokazala bistveno boljše rezultate, kot bi to pred mesecem ali dvema.

Boštjan Leskovar


Boštjan LeskovarBoštjan Leskovar je športni podjetnik, rekreativec, športni navdušenec in avtor bloga Športne vizije 2. Kot pravi sam:“šport piše najboljše zgodbe, najbrž tudi zato blogam o športu. In zgodbe so najboljša hrana za tržnike. Moj blog z vedno delovnim naslovom Športne vizije 2, je moj pogled na šport skozi oči tržnika. Boštjan je del ekipe gostujočih blogerjev na Drugem svetu.

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]