Jože P. Damijan: “slovenski vladni tepci preprosto ne razumejo logistike”

8. Dec 2016 07:07

V ponedeljek je bilo v Bruslju redno srečanje predstavnikov držav ob Baltsko-jadranskem koridorju, kjer je bil predstavljen dosedanji napredek pri izgradnji povsem novega Ten-T koridorja, ki so ga leta 2008 zlobirali Avstrijci.

Dela so že v polnem teku, do leta 2030 pa naj bi bilo dokončanih 532 projektov v skupni vrednosti 70 milijard €.

Na srečanju je bilo tudi rečeno, da bo Avstrija svoja dva največja projekta, zaradi katerih je tudi zlobirala nastanek novega koridorja in obvoz okrog Slovenije, v skupni vrednosti 8.5 milijard €, dokončala po načrtu in bosta začela obratovati leta 2023 oziroma 2026.

Vse to ni nič posebnega, piše dr. Jože P. Damijan, saj posamezne države pač razumejo pomen železniške infrastrukture in so vanjo pripravljene vložiti 70 milijard €. Razlog Damijanovega zapisa je predvsem v odnosu slovenskih vladnih predstavnikov do teh zadev.

Eno izmed glavnih ozkih grl na tem koridorju je namreč slaba železniška povezava med Koprom in Divačo oziroma manjkajoči drugi tir. No, naši vladni predstavniki na teh srečanjih evropskim kolegom razlagajo, da ‘v bistvu Slovenija tega drugega tira ne potrebuje, zase potrebuje le 30% njegovih kapacitet, preostalih 70% kapacitet je namenjeno za transport do ostalih držav, zato bi te morale biti zainteresirane za gradnjo drugega tira‘. Se ne hecam.

Nekaj tako bedastega lahko izjavi samo popolni bebec ali nekdo, ki čisto nič ne razume transportne infrastrukture in logistike…

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]