Slovenski košarkarji EP začeli z zmago: Ko zorijo jagode

8. Sep 2009 08:46

(Piše: Klemen Kladnik) Dobro je, začeli smo z zmago. Po svoje pričakovana, vendar tudi pričakovano težko prigarana. Po odlični prvi četrtini smo dovolili Britancem, da so nas ujeli in nam dihali za ovratnik praktično do konca.

 

Ok, začetne tekme so specifične – še posebej prva tekma, ki jo moraš dobiti. Ta tekma je bila »must«, ker bi se proti Španiji in Srbiji težko rešili. Ostaja pa dejstvo, da si ne smemo privoščiti takih obdobij »brez igre«. Resnejše reprezentance bodo to znale kaznovati.

 

Tekmo smo dobili predvsem po zaslugi »nadnaravnega« meta za dve točki. 76% je fenomenalen odstotek. Za naše pojme soliden je bil tudi met za 3 točke (35%). Veseli forma Jake Lakoviča, ki pa se mu bo moral pridružiti še Dragič, sicer Jaka ne bo zdržal. Erazem Lorbek, standardno odličen (100% met iz igre!). Samo na osebne napake mora paziti, ker si jih je prehitro nabral.

 

Ena od »nerodnosti« tekme je skok – OK, dobili smo skok proti precej neugodni ekipi ampak centrska linija je skupaj nabrala manj skokov kot Jaka Lakovič!! Brezec 2, E.Lorbek 2, Golemac 0. Tole je treba nujno popraviti.

 

Druga »nerodnost« so samo 4 metani prosti meti. Ok, sodniški kriterij je bil kar je bil ampak vseeno – malo bolj agresivno na koš bo potrebno igrati, če želimo presenetiti koga od favoritov.

 

Nismo prepričali, čeprav se zmagi ne gleda v zobe. Nisem niti pričakoval, da bomo zmagali z lahkoto in si lahko predstavljam pritisk prve tekme. Vseeno pa nas 2 četrtini slabe košarke, kot sta se nam zgodili na prvi tekmi, ne bosta pripeljali daleč. Že danes proti Srbiji si česa takega enostavno ne smemo privoščiti.

 

MVP tekme je Erazem Lorbek. Moj glas »neuradnemu« igralcu tekme pa gre Goranu Jagodniku. Igral je »samo« 15 minut, dosegel »samo« 6 točk vendar je spravil skupaj 15 minut borbenosti, nepopustljivosti, trme. Tako se igra! Brezkompromisno, na glavo, če je treba. Če se bodo vsi nalezli njegovega načina igre, kjer ni popuščanja niti za sekundo, potem bomo na dobri poti. Tistih 15 minut, ki jih je preživel na igrišču nas je izvleklo. Saj so drugi tudi oddelali svoje ampak Jagoda je oddelal glavni delež v trenutkih, ko so bili Britanci najbliže in ko je izgledalo, da se nam bo zalomilo. Vsaj za nekaj minut je ustavil Mensah-Bonsuja, edini je glavo nastavil komolcu!, če sem prav spremljal tekmo je tudi en redkih (če ne edini), ki je uspel izsiliti osebno napako v napadu, ko se je nastavil lokomotivi Bettsu. To so vse te male reči, ki jih statistika ne »vidi«, pomenijo pa lahko jeziček na tehtnici v tvojo korist. Vse kar ekipa potrebuje je čim več brezkompromisnih borcev, ki so pripravljeni glavo nastaviti tja, kamor nekateri ne bi nastavili noge.

 

Z današnjo zmago smo si torej odprli vrata drugega kroga. Boljši položaj za naskok na četrtfinale nam bo prinesla še ena zmaga v naslednjih dveh tekmah. Niti ena od obeh tekem pa ne bo prav nič enostavna.  Ampak do medalje je treba preko najboljših. Sam bom sicer razočaran, če ne vidimo četrtfinala – polfinale bi bil izjemen uspeh, medalja pa čudež. Že v sredo pa bo čisto jasno koliko so bile napovedi o medaljah realne.

 

Največje presenečenje je vsekakor zmaga Srbije nad Španci. Ne toliko zmaga sama, bolj način na katerega so do zmage prišli. Izredno suvereno – razen treh, štirih minut v drugem polčasu, je bilo vse v znamenju mladih, »napaljenih« Srbov. Španci nekako nedorečeni. Težko je sicer verjeti, da bodo ponovili tako mizerno strelsko prezentacijo – 2:18 za tri točke, 15:28 prosti meti. Pau Gasol je zgrešil 7 prostih metov, Navarro 6 metov za tri točke,… Poraz bo Špance mobiliziral, kar za nas nikakor ni dobro – pričakujem, da bodo že jutri pometli z Veliko Britanijo, potem pa bodo tudi proti nam igrali brez kalkuliranja. Če želijo »mirnejše« nadaljevanje morajo dobiti obe tekmi, ker se točke iz prvega dela prenašajo v drugi del.

 

Srbija torej – v bistvu nisem niti spremljal tega kakšno reprezentanco spravljajo skupaj. Vedel sem da bo to mlada ekipa, da hočejo narediti »menjavo generacij«. Jim bo uspelo? Če se mene vpraša jim je že. Po eni tekmi! Tako suverene igre in tako nemočne Španije že dolgo nisem videl. Tukaj se vidi roka resnega trenerja. Duda Ivković. En zanimiv prijem si je »privoščil« pred začetkom prvenstva. Pogosto se dogaja, da trenerji prekinejo (ali pa prekinemo) trening, ko vidimo da igralci niso z glavami na treningu, ko ni zbranosti, ko ni resnosti, ko je pač bolje ostati doma. So tudi taki dnevi. Duda Ivković pa je trening prekinili zaradi PRERESNEGA ODNOSA svojih varovancev!

 

»Igralci so delovali preveč resno, nisem videl niti enega nasmejanega igralca. Moral sem prekiniti trening in povedati, da taka mera resnosti ni potrebna. Košarka je igra, v kateri je pomembna tudi kreativnost, pa zato ni zaželjeno, da so igralci tako resni, da se med treningom niti enkrat samkrat ne nasmejijo,« je povedal, srbski selektor, ki je poiskal tudi vzrok za pretirano resen pristop igralcev: »Predvidevam, da so vsi igralci komaj čakali na začetek prvenstva, zato so se zdaj, ko so prišli na Poljsko preveč zresnili. No, sicer pa to niti ni tako slaba stvar, po prvih tekmah bo to najverjetneje izginilo in igralci se bodo lahko sprostili.«

 

Hmmmm, psihologija? Je hotel s tem nasprotnikom »povedati« da ne bo heca z njimi? Glede na tekmo s Španijo bodo imeli še marsikaj za povedati.

 

Ni pa bilo dosti povedanega po tekmi. Kapetan ekipe Nenad Krstić je odredil »silenzio stampa«! Ok, eni boste rekli da kaj se gredo, da novinarji tudi služijo svoj kruh in da je nekaj le treba povedati. Meni je ta mentaliteta všeč – tako to mora izgledati! Pomembna je osredotočenost na cilj. Prej kot izgubiš fokus, prej greš domov.

 

Grki so pometli z Makedonijo. Hrvati so se dolgo mučili z žilavimi Izraelci, pri katerih je ves svoj talent pokazal Lior Eliyahu (31 točk, met iz igre 13:17!). Hrvate je »rešil« povratnik v reprezentanco Nikola Vujičić, ki Izraelce odlično pozna. Svoje je dodala še bekovska linija in zmaga je v žepu. Že danes pa sledi prvi resen test za Hrvate. Grki so namreč odlična ekipa. Tisto kar smo imeli priložnost videti v Mariboru je bila igrica skrivanja. Grčija na tem EP lahko daleč pride. Spanoulis je »ubitačan« igralec, Bourousis izredno neugoden center, Fotsis, »Baby Shaq«, Zisis, Printezis,… Mislim da nas čaka še ena poslastica prvenstva. Pri sosedih malenkost več pričakujem od Kasuna, ki je lahko res dominanten igralec. Tudi Banić bo moral odigrati bolje – predvsem napadalni del – če se želijo resneje upirati Grkom. Če uspejo premagati Grčijo so na odlični poti v četrtfinale. A skupina se namreč križa z B skupino, ki deluje najmanj prepričljivo.

 

Rusi so premagali Latvijo. Tukaj sem po tihem upal na presenečenje vendar ga ni bilo. Mislil sem, da bodo Latvijci uveljavili premoč pod obročema, vendar je razočaral NBA igralec Biedrins. Malo sem gledal tudi zmago Francije proti Nemčiji. To je šele bilo mučenje. Do konca tekme so Nemci pretili in niso popuščali, nato pa je vajeti v svoje roke vzel Tony Parker in preprečil šok.

 

V »domači« skupini so Poljaki premagali Bolgarijo in pokazali da bodo sila neugodni. Naturalizirani Poljak Logan, NBA center Gortat, Lampe,…bodo trd oreh. Tudi preko njih bo treba, če želimo v četrtfinale!

 

V zadnji tekmi večera pa drugo presenečenje – vsaj mini presenečenje. Nisem namreč pričakoval, da bodo Turki premagali Litvo. Ne da se mi Turčija ne bi zdela kvalitetna, daleč od tega. Ekipa ki ima Ilyasovo in Turkogluja nikakor ni za podcenjevati. Samo Litva se mi zdi malo bolj raznovrstna. Bomo videli kako bodo reagirali danes, ko bodo MORALI zmagati proti domačinom.

 

Danes nas torej čaka par odličnih tekem. Slovenija : Srbija, Hrvaška : Grčija, Litva : Poljska. Ni druge kot uživati v odlični košarki!

Klemen Kladnik

Sodelujte v anketi DS o mentaliteti Slovencev (levi stolpec)


Klemen Kladnik je nekdanji košarkar, zdaj košarkarski trener in pisec strokovnega bloga na slovenskem košarkarskem portalu kosarka.si. Kot gostujoči bloger na Drugem svetu spremlja aktualno košarkarko dogajanje.
Arhiv Kladnikovih zapisov na Drugem svetu.

 

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]