Smo od vstopa v EU pričakovali preveč?

3. Maj 2014 14:27

razvoj1Deset let po vstopu v Evropsko unijo Slovenci delamo revizijo (ne)izpolnjenih pričakovanj ob pridružitvi politično-ekonomskemu zavezništvu evropskih narodov. Mnogi imajo občutek, da nam EU ni dala veliko in res, statistični kazalci kažejo, da smo v zadnjih 10 letih v rasti BDP na prebivalca napredovali le 10%.

A ob tem je treba vedeti, da so primerljive države, ki so v EU vstopale skupaj z nami, naredile precej večji razvojni napredek. Litva, Poljska, Slovaška, Latvija in Estonija so v svojem obdobju članstva v EU v rasti BDP napredovale denimo za 40-60% in po razvitosti vse bolj dohitevajo Slovenijo.

Problem je torej očitno pri nas in ne na strani Evropske unije, sploh če vemo, da smo v času 2004-2008 naredili izjemen napredek, od 2008-2014 pa smo “pridelali” enega najvišjih padcev gospodarske aktivnosti v Evropi.

Klotilda meni, da so vprašanja v smislu “živite sedaj bolje ali slabše kot v času EU?” manipulativna in zavajajoča. “Ja pa porka motorka no – pred desetimi leti sem imela deset let manj, pripravljala sem se, da odletim na Kreto, za seboj še nisem imela infarkta, Jakob je še veselo čebljal okrog nas, v žepu pa za prmej duš da ne več, pa kaj dosti manj tudi ne, kot imam zdaj,” slikovito karikira blogerka in dodaja še: “Pa kaj hudiča – so ljudje takrat  res mislili, da bo EU delala namesto njih?”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]