Sta denar in nadzor nad mediji res ključna za dober rezultat na državnozborskih volitvah?

25. Jan 2018 09:28

Slovenija je majhna država,  kjer ni posebej težko doseči prepoznavnosti in razširiti svoja sporočila.  To je še posebej res v času spleta. Problem, ki ga imajo politične stranke z nagovarjanjem volilnega telesa, večinoma ni posledica pomanjkanja denarja ali sovražno nastrojenih medijev, ampak  zavračanja posameznih politikov in njihovih programov.

V večjih državah je razumljivo, da morajo politiki najprej graditi na svoji prepoznavnosti. Ne more recimo kandidat za predsednika ZDA, guverner v Kaliforniji, pričakovati da ga poznajo prebivalci Severne Karoline. Potrebuje denar, da preplavi Severno Karolino z oglasi, da opozori nase in da potem lahko volilno telo sploh razmišlja o njem. Potrebuje dostop do medijev, da ti govorijo o njem in da potem lahko širi svoja sporočila.

V Sloveniji lahko predsedniški kandidat hodi po državi in se srečuje z ljudmi, lahko ima nekaj profilov na družabnih omrežjih in ogromno lahko pridobi v soočenjih v medijih, vse to ob negativnem poročanju medijev in na koncu zmaga.

Seveda potrebuje prisotnost tudi v medijih, ampak tudi če so le ti negativno nastrojeni proti njemu, to ni usodna ovira. Na kratko, z zelo malo denarja se da narediti veliko. Leta 2007 je zmagovalec predsedniških volitev Danilo Türk porabil 581000 evrov, deset let kasneje pa Borut Pahor desetkrat manj … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]