Ste vedeli? Med 2. svetovno vojno je umrlo 97.500 Slovencev in 7.800 okupatorjevih vojakov

12. Sep 2015 20:57

Za Slovence je druga svetovna vojna daleč in hkrati blizu, saj narod še vedno polarizira glede na medvojni (proti)revolucionarni razkol in sledečo bratomorno vojno.

foto2211Partizani so po vojni izšli kot “good guys”, saj so izbrali pravo stran, vodilna komunistična partija pa je iskren narodov odpor izkoristila za izvedbo revolucije in uvedbo totalitarnega sistema, ki je preživel naslednjih 46 let.

Vaške straže in kasneje domobranci so se v protirevolucionarni vnemi naslonili na okupatorjevo pomoč, kar je bila usodna napaka, ki je mnoge stala krute smrti v breznih slovenskih jam, rudnikov in jaškov.

Franc Mihič pa v tokratnem zapisu vojno predstavlja skozi številke.

Ste denimo vedeli, da je v vojnem in povojnem nasilju umrlo 6,5 odstotka Slovencev? Največ žrtev je povzročil nemški okupator, več kot 31.700.

Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev.  Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja).

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]