Študij naj bo plačljiv

17. Apr 2014 09:02

studentski_protestiPribljižno 2000 študentov in njih podpornikov, med katerimi so se našli tudi Sviz, TRS in novoustanovljena stranka IDS, je včeraj protestiralo proti novemu zakonu o visokem šolstvu (Zvis). Prepričani so namreč, da predlog novega visokošolskega zakona uvaja šolnine v rednem študiju.

Medtem ko so študentsko društvo Iskra in njih podporniki proti omenjenemu zakonu, pa se ŠOS protesta ni udeležila, ker da obsojajo širjenje laži o uvajanju šolnin za redni študij, čemur pritrjuje tudi minister Pikalo.

Uvedbo šolnin pa podpira bloger Don Marko M, ki podaja svoje mnenje, kako bi pravično izgledal šolski sistem. Podaja enostavno rešitev. Šolanje bi moralo biti za prav vsakega državljane brezplačno ves čas – od prvega razreda osnovne šole, do zadnje minute študija in to brez vsakih vpisnih, programskih omejitev.

Navedene brezplačne možnosti šolanja pa seveda nikakor ne bi smele biti samoumevne, kot neka nikakor odvzeta pravica, pač pa bi takšno brezplačno šolanje imelo svojo ceno. Razen za osnovno šolo, ki je po zakonu obvezna, bi se moralo začeti razumevanje šolarjev, študentov in staršev, da je treba ponujeno brezplačno priložnost šolanja spoštovati in se zanjo potruditi. Brezplačno šolanje, vključno s študijem, bi morali dijaki in študentje, razumeti kot enkratno ponujeno priložnost.

Torej, šolanje brezplačno in študentski statusi samo in zgolj za čas, dokler redno in v prvih rokih izdelujejo vse izpite, letnike, semestre. Ob neizpolnjevanju rednih dijaških/študentskih obveznosti pa enostavno ukiniti status brezplačnosti.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]