Svetovni mir in največji vojni dobičkarji

23. Sep 2016 13:23

21. septembra smo obeleževali Mednarodni (svetovni) dan miru, ki se je prvič praznoval 1982, po razglasitvi Generalne skupščine Združenih narodov (UN), da bo ta dan posvečen spominu na ideale miru in njihovi krepitvi tako v okviru narodov kot tudi med njimi, hkrati pa naj bi na ta dan bila omogočena dostava humanitarne pomoči na vojnih območij. Vendar dejanja UN govorijo drugačno zgodbo.

V praksi se je namreč izkazalo, da je UN namesto mirovnega posrednika le maskota v imenu miru in po dejanjih sodeč eden od udeležencev v zlorabah. Tak primer prihaja iz Srebrenice, kjer so pustili na cedilu ljudi, katerim so zagotavljali varnost in so tako na posreden način sodelovali pri genocidu. O neposrednih zlorabah pa prihajajo številni škandali povezani z vojaki UN in njihovimi spolnimi zlorabami, ter sodelovanju v trgovini z ljudmi.

Almira Catovic v tokratnem zapisu predstavi UN in nekatere njihove škandale ter postreže s statistiko, katere države na svetu so največje izvoznice orožja in vojne dobičkarice.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]