Osvobodimo ideje – Svetovni teden podjetništva

5. Nov 2010 12:19

(Piše: Danilo Kozoderc) Svetovni teden podjetništva je globalna pobuda za promocijo in vzpodbujanja podjetništva v svetu. Lansko leto se je 32.000 dogodkov v 88 državah udeležilo 7,5 milijonov ljudi. Teden svetovnega podjetništva je svetovno gibanje podjetnikov, kjer le-ti predstavijo svoje ideje in jih spremenijo v realnost.

»Podjetniki se ne rodijo, ampak naredijo (ustvarijo). Podjetništvo je veščina, ki se jo lahko naučimo kot vsako drugo. S Svetovnim tednom podjetništva želimo navdihnili ljudi, da sledijo svojim idejam, da bi ustvarili nova delovna mesta in pri mladih zbudili zanimanje za podjetništvo.« pravi Peter Jones, podjetnik in predsednik Enterprise UK, ki je pobudnica te svetovne pobude.

In prav zato gre, da se naučimo, kako narediti podjetnike in kako  v družbi ustvarjamo pogoje,  da se lahko naredi čim več podjetnikov. Gre za več pomembnih poudarkov:
•    Mladi se morajo zavedati, da je podjetništvo ena izmed možnih kariernih poti.
•    Vsem bi moralo biti jasno, da pravo podjetništvo odgovarja na resnične potrebe v družbi in mora biti eden izmen najpomembnejših elementov razvoja.
•    Dobre ideje so nujne za podjetništvo, a premalo. Dobre ideje morajo odgovarjati na resnične potrebe. In podjetnik mora prevzeti tveganje, da te ideje uresniči.
In prav o tem govori Svetovni teden podjetništva.

Karierni center osrednje slovenske regije se pridružuje tej pobudi in koordinira partnerje, ki pripravljajo nabor brezplačnih usposabljanj, povezanih s podjetništvom.  Poglejte jih in morda najdete kaj zase .

Druga vrsta dejavnosti je blogeska akcija. Med 2 . nov. in 22. novembrom bodo blogerji pisali o podjetništvu in vzpodbujanju podjetništva. Prispevke bomo povzemali na spletni strani Svetovnega tedna. Še vedno se lahko pridružite. Povezave do njih pa boste lahko našli tudi na Drugem svetu v rubriki Blogerji pišejo.

Še vedno pa se tudi vabljeni k sodelovanju pri natečaju za najboljši kratki video na temo podjetništva mladih z bogatimi nagradami v obliki izobraževanj. Samo še do nedelje 7. novembra je priložnost za video ustvarjalce.

Osvobodimo ideje kot j osrednji moto te pobude in jih spravimo v življenje.

Danilo Kozoderc


danilo kozodercDanilo Kozoderc je univ. dipl. inž. elektrotehnike ter prof. sociologije in filozofije. V svojem podjetju Vizor sledi motu “Odpiramo prostor za učenje in inovativnost.“ Ukvarja se predvsem z vzpodbujanjem inovativnosti in graditvijo sodelovalnega okolja v podjetjih. Obiščite ga na njegovem blogu Prihodnost in vodenje.

Arhiv Danilovih prispevkov na Drugem svetu

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]