Tradicionalni mediji proti neodvisnim blogom

12. Nov 2009 20:52

Sprašujem se, od kod naenkrat interes in hrepenenje velikih (klasičnih) medijskih korporacij po tem, da bi avtorji blogov kot neka  nova, sveža, neodvisna in nekonvencionalna medijska sila imeli čim večjo moč. Navsezadnje mora biti danes tudi slepcu jasno, da blogi v tujini že predstavljajo hudo konkurenco klasičnim medijskim hišam, ki postopoma in zanesljivo izgubljajo monopol nad razdeljevanjem medijske moči in vpliva med svoje dobro preverjene in zanesljive kadre.

Ko tako malo razmišljam in opazujem slovensko blogersko sceno, se nekako ne morem znebiti vtisa, da so lastniki velikih slovenskih medijskih hiš prav tu začutili nevarnost in ubrali zanimivo strategijo – odprli so lastne blog sisteme, kamor želijo privabiti sposobne, in kot take na dolgi rok potencialno nevarne avtorje, kateri bi lahko na prostem trgu, ki ga omogoča internet, brez problema povozili njihovo, po vseh drugih načelih kot po sposobnosti in kvaliteti selekcionirano novinarsko srenjo. Vseskozi me nekoliko mori slutnja, da ti medijski mogotci s svojo kapitalsko in oglaševalsko močjo želijo v kali zatreti vsaki poskus od njih samih neodvisnega in samostojnega sistema spletnih dnevnikov, za svoje člane pa bodo že primerno poskrbeli, ko si bodo enkrat ob 20 000 in več uporabnikih to tudi lahko privoščili (dokler se njihove članske številke sučejo okoli 500 do 1000, so lahko kvečjemu tiho kot miške).

Sam sem po tehtnem razmisleku odprl blog na eDnevniku. Za razliko od ostalih sistemov sem po preverjanju prišel do zaključka, da v ozadju ne stoji kakšen veliki medijski mogotec ali korporacija. In menim, da je prav v tem edino pravo bistvo blogov. Morda se motim. A menim, da me občutek pristnosti, ki ga dobivam v skupnosti na eDnevniku, ne zavaja.

Robi Zidar

 

Oznake:
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]