Tudi v tujini ne razumejo, zakaj slovenska vlada zamenjuje hiper uspešno vodstvo Luke Koper

30. Dec 2017 07:07

Delničarji Luke Koper so pred dnevi na izredni skupščini izglasovali nezaupnico upravi podjetja pod vodstvom Dragomirja Matića. Za nezaupnico je glasovalo 99,19 odstotka navzočih delničarjev, med katerimi pa je največji delničar država oz. SDH. Sedaj se čaka še na odločitev nadzornikov Luke Koper.

O razlogih, zakaj upravljalec državnega premoženja SDH želi zamenjati sicer hiper uspešno vodstvo Luke Koper, je slovenski ekonomist Jože P. Damijan pisal že pred meseci.

In od tedaj se razlogi niso nič spremenili. Še vedno so povsem in izključno politični ter nimajo prav nobene zveze s poslovnimi razlogi. Včeraj se je ob to dubiozno politiko korporativnega upravljanja v Sloveniji obregnil tudi Bloomberg, kjer prav tako niso mogli razumeti, zakaj SDH zamenjuje vodstvo družbe, ki v portfelju SDH dosega daleč najboljše poslovne rezultate in najboljše rezultate glede na konkurenco (benchmark).

Ves teater, ki ga zadnji dve leti uprizarja SDH, očitno pod taktirko kabineta predsednika vlade, v zvezi z zamenjavo vodstva v Luki Koper, je sicer škandalozen, vendar pa izredno lepo ilustrira dubioznost korporativnega upravljanja družb v državni lasti v Sloveniji… podrobnosti v nadaljevanju zapisa.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]