Tudi za borce NOB mora biti prostor v Cerkvi

3. Nov 2013 20:53

Za nami so novembrski praznični dnevi, ki jih je zaznamovalo nekaj zanimivih opažanj. Eno izmed njih je gotovo slovenska obsedenost s svečami, saj smo z 20 milijoni prižganih sveč med prvimi na svetu.

“Človek bi pomislil, da imamo Slovenci do teh mest nekakšno posebno spoštovanje, da je kraj zadnjega počivališča svet kraj. Pa je res? Kaj ponekod ne hodijo kar po nepokopanih kosteh? Pomenljiva dvojnost,” ocenjuje Jože Bartolj.

V svojem zapisu izpostavlja še fenomen beračev, ki se ob dnevu spomina na mrtve iz mestnih središč premaknejo pred pokopališča, ob milijonih, ki jih spustimo v zrak za sveče poudarja, da so rajnim bolj kot to potrebne naše molitve, na koncu pa pozornost posveti še maši, ki jo je na Sveti Gori v prisotnosti Janeza Stanovnika in drugih borcev NOB daroval pater Knavs.

Bartolj meni, da je tovrstno dejanje dobro in plemenito, saj: “kot je prav, da imamo pastoralo za odmaknjene, ločene, homoseksualce…, je potrebno z ljubeznijo in spoštovanjem pristopiti tudi k borcem … tudi oni so potrebni Božjega usmiljenja.”

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]