Turčija in Rusija sta ta trenutek najpomembnejša zunanja igralca v Sirji

30. Dec 2016 08:37

Danes ob polnoči je v Siriji začelo veljati premirje. Le tega so podpisale sirske opozicijske skupine in sirska vlada. Sledili naj bi mirovni pogovori in zmanjšanje ruske prisotnosti v Siriji.

Seveda pa se ob tem postavlja ključno vprašanje, “kako dolgo, če sploh, bo to premirje vzdržalo?”.

Ne, to ni prvo premirje v Siriji. In ne, ni rečeno, da bo tudi to propadlo. Zavedati se moramo, da razmere v Siriji ostajajo zapletene, da je  ogromno nasprotujočih si interesov in da večina vpletenih še ni dokončno poražena.

A pomembno je naslednje. Turčija in Rusija sta ta trenutek verjetno najpomembnejša zunanja igralca v Sirji. Da, Iran je pomemben, da Saudijci in Američani podpirajo upornike in ne, Evropejcev res nihče ne bo ničesar vprašal. Toda, Rusija in Turčija sta tisti, ki lahko odločilno vplivata na sirske oblasti in upornike.

Asad bo že težko nasprotoval ruskim pritiskom, uporniki pa si bodo podpisali smrtno obsodbo, če ne bodo poslušali Turčije. Turki jih lahko uničijo samo s tem, da zaprejo meje in s tem prekinejo njihovo oskrbo. Le kako bodo potem Američani in Saudijci in vsi drugi dostavljali orožje?…

Nadaljevanje na blogu Saša Ornika Jina.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]