TV cinizem: od reklam za petarde do groze amputiranih rok

22. Dec 2016 07:07

Pred začetkom osrednjega dnevnika v katerem so poročali o nesrečnem fantu, kateremu so zaradi poškodb ob eksploziji pirotehničnega sredstva morali amputirati obe roki, se je s strani nacionalne TV Slovenija zgodil vrhunski cinizem.

Kot piše dr. Boris Vezjak so ob 18.59 pred uvodno špico servirali reklamo za pirotehniko ob odštevajoči uri, ki nas bo vpeljala v osrednji dnevnik, čez nekaj minut, dobesedno, pa dramatično, ob vseh grafično nazornih posnetkih, poročali o dveh raztrganih in kasneje amputiranih rokah nesrečnega otroka. To je bila tudi ena izmed novic dneva.

Piše se 20. december 2016. Zgodba se ponovi čez nekaj ur: tik pred začetkom Odmevov. Znova ura in spet isti logotip z reklamo za podjetje, ki prodaja pirotehniko. Ena od glavnih tem, lahko uganemo, je čez nekaj minut znova nesrečno rokovanje s pirotehničnimi sredstvi. Nadaljevanje in širitev zgodbe iz osrednjega dnevnika.

Kaj je torej poslanstvo javnega zavoda, ko gre za oglase te sorte? Mar ni nikogar na javni radioteleviziji, ki bi zmogel temeljni premislek, kako naj naročnik oz. plačnik RTV prispevka v tem ne odkriva sprevrženega dejanja, ko nam v isti sapi moralizirajo, kako hudo nevarno je opletanje s petardami, če o trpljenju naših hišnih ljubljenčkov niti ne govorimo, v isti sapi pa nam jih z veseljem prodajajo v edini reklami, vezani na začetek osrednje informativne oddaje?…

Nadaljevanje, tudi s pismom, ki ga je Vezjak naslovil na RTV Slovenija, na blogu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]