Ukrajinske igre ali hladna vojna 2.0

5. Mar 2014 13:28

a-ukrainian-soldierDogajanje v Ukrajini se stopnjuje. V zgodbo sta poleg Rusije in Ukrajine od samega začetka na takšen ali drugačen način vpleteni tudi EU in ZDA. Zato, če seveda zares želimo razumeti nedavne dogodke v Ukrajini, ne smemo gledati in brati samo zahodnih mainstream medijev, katerim v veliki večini nekritično sledijo tudi naši “neodvisni” mediji, opozarja Rok Kralj.

Zahodni mediji namreč sistematično demonizirajo Ruse, Rusijo in še zlasti njenega predsednika Putina, protestniki v Kijevu pa so zanje “miroljubni protestniki”, njihovi novi voditelji pa “demokratični” in tako naprej.

A slika ni tako enostavno črno-bela, nikakor ne gre za spopad med demokratičnimi in nedemokratičnimi silami ali za boj med dobrim in zlom.

Za boljše razumevanje situacije zato v nadaljevanju povzema nekatere članke, ki na dogajanje gledajo kot celoto upoštevaje vse aspekte. Od umeščanja dogodkov in političnega dogajanja v kontekst zgodovine, opisovanja zahodne histerije, ukrajinskega skrajnega nacionalizma, pa do tega kje najdemo zahodne “prstne odtise” ter kakšni so ekonomski interesi povezani s to zgodbo.

Oznake:, , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]