V Sloveniji uradno 7400 sužnjev

19. Nov 2014 14:52

Chinese workerNedavno je avstralska nevladna organizacija Walk Free Foundation (WFF) objavila raziskavo v kateri je ugotavljala koliko ljudi živi v razmerah, ki so podobne suženjskim.

Za razmere sodobnega suženjstva so šteli prakse, ki so podobne suženjskim, npr. prisilne poroke, prodajanje in izkoriščanje otrok, prisilno prostitucijo, tihotapljenje ljudi, prisilno delo ter delo za odplačevanje dolga, kot naprimer nezakoniti priseljenci, ki delajo za namestitev in hrano.

Podatki za Evropo kažejo, da živi v razmerah, ki bi jih lahko opisali za suženjske več kot 556.000 ljudi, od tega v Sloveniji kar 7.400. Glede na lansko leto v pogojih suženjstva živi kar 20 odstotkov več ljudi.

Bloger Plagiator meni, da so bili v fundaciji, v osnovi za določanje novodobnih oblik suženjskih razmerij, precej nekritični in selektivni ter zelo ozki. In kljub temu je številka za Slovenijo nepredstavljivo visoka.

Glede na odziv nekaterih pa dodaja, da to kar se nam je še pred nekaj desetletji zdelo nepredstavljivo, se nam danes zdi kot nekaj povsem običajnega in celo sprejemljivega. Že jutri bomo na današnje medijske zapise o suženjstvu v EU in Sloveniji pozabili in mirno živeli dalje in tako vse do naslednje kakšne takšne objave.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]