Vohuni, ki skrivnostno izginjajo

27. Avg 2017 09:29

Prejšnji teden se je med Srbijo in Makedonijo zgodil zanimiv zaplet, ko je Srbija naenkrat pozvala vse svoje diplomate, da zapustijo Makedonijo. Ambasado so pred tem skrbno očistili, zavarovali in zagrnili vsa polkna.

Kaj je bil razlog za to uradno še ni znano, se je pa o tem dogodku razpisal nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana, Borut Šuklje.

Običajno se, kot znak protesta, ki ni več rešljiv samo s pogovori in različnimi diplomatskimi pismi, na pogovore v svoje zunanje ministrstvo poklican veleposlanik. To je povsem zadostno sporočilo. Prav tako, ne prav redko, se zgodi malce bolj skrivnosten zaplet, ki mu sledi izgon enega ali več diplomatov nazaj v domovino. Večinoma gre za ne zadosti spretne stanovalce ambasade, ki imajo diplomatski potni list, a so dejansko uslužbenci domače tajne službe, in so bili ujeti pri svojem delu.

Temu običajno slede povračilni ukrepi, prav tako z odpovedjo gostoljubja posameznim diplomatom, za katere sumijo ali vedo, da so obveščevalci. Toda v vseh primerih se sporne stvari razmeroma hitro pozabijo.

Zato je ta nedeljski zaplet toliko bolj izrazit in viden, saj so bili domov, v Beograd, poklicani kar vsi diplomati… nadaljevanje na Šukljetovem blogu.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]