Vrhovno sodišče ugodilo Andreju Čušu in Zelenim Slovenije ter tako preprečilo zlorabe v prihodnosti

14. Maj 2018 06:12

Stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije se je pritožila na odločitev Državne volilne komisije, ki je potem, ko se je izvedelo, da je ista kandidatka že dala soglasje za kandidaturo Socialnim demokratom, zaradi nedoseganja spolnih kvot zavrnila listo te stranke v volilni enoti Ljubljana Center.

K sreči se je Vrhovno sodišče odločilo drugače, lahko rečemo. Če bi Vrhovno sodišče potrdilo odločitev (neenotno, mimogrede) DVK, bi to odprlo vrata možnim zlorabam v prihodnosti. Politične stranke bi iz možnosti, da drugim podstavijo iste kandidate in jim potem zrušijo kandidaturo, lahko izdelale posebno obrt, s tem pa bi močno načele demokratičnost volilnega sistema.

V Čuševem primeru ne gre za enako zgodbo, kot pri Združeni desnici in Združeni levici, kjer po lastni krivdi niso zadostili spolnim kvotam. Stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije je bila žrtev kandidatke, ki je dala dve soglasji za kandidaturo, prej pač Socialnim demokratom, zaradi česar so se stvari zanje zapletle. Bilo bi nepravično, če bi stranka bila kaznovana za neodgovorno dejanje ene osebe …več (piše: Sašo Ornik – jin)

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]