Jože P. Damijan o dvigu minimalne plače: Ko bi minister Počivalšek, delodajalci in novinarji v roke vzeli vsaj kalkulator.

25. Jan 2017 08:37

Prejšnji teden so se sindikati, delodajalci in vlada uskladili glede dviga minimalne plače. Medtem, ko so sindikati zahtevali dvig za 5%, delodajalci pa so pristali le za uskladitev z inflacijo (0.5%), se je vlada na koncu glede na dobre razmere v gospodarstvu in trgu dela odločila za dvig za 1.8%.

Slednje pomeni, da bo okrog 30,000 prejemnikov minimalne plače letos prejemalo za dobrih 14 evrov bruto več (povečanje iz 790.73 na 805 evrov na mesec), kar pomeni dvig za slabih 10 evrov neto (iz 604.35 na 614 evrov mesečno).

Toda, ali je ta dvig minimalne plače ekonomsko res neupravičen in ali bo sprožil val odpuščanj, povečal delo na črno in prekarizacijo? Bo ta dvig potopil podjetja?

Jasno, da ne, je prepričan dr. Jože P. Damijan.

V “ločenem mnenju” so namreč rohneli tako minister za gospodarstvo Počivalšek, ki meni, da je dvig minimalne plače korak v napačno smer, ki bo povzročil dodaten pritisk na podjetja po plačevanju davkov in prispevkov ter upočasnil zaposlovanje ter, da predstavlja dodatno tveganje za delo na črno in prekarizacijo, kot tudi predstavniki delodajalcev s prepričanjem, da bo to prizadelo prav tista podjetja, ki se še vedno borijo z izgubami.

Obema, ministru Počivalšku in predstavnikom delodajalcev, je skupno to, da rohnijo, kot da bo konec sveta, ob tem pa svojih trditev o škodljivosti dviga minimalne plače ne podkrepijo s številkami. Damijan v nadaljevanju zapisa dokaže njuno zmoto.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]