Vzpon desnega ekstremizma: nacionalizem, protekcionizem ter razpad evra in EU ali 3. svetovna vojna

1. Jun 2016 13:23

Gospodarstvo kot v 1930-ih na površje naplavi tudi politike kot v 1930-ih. Jože P. Damijan predstavlja dve sliki, ki dramatično ilustrirata to dejstvo.

Prva slika kaže britansko okrevanje po treh največjih krizah v zadnjih 100 letih (1919-27, 1929-37 in 2008-16). Kot lahko vidite spodaj, sta bili obe katastrofi iz prve polovice 20. stoletja bolj globoki, toda bistveno krajši, okrevanje, merjeno z BDP na prebivalca, pa je v tej krizi trikrat počasnejše, kot je bilo v ostalih dveh katastrofah. In v tem grmu tiču zajec glede želje po britanskem izstopu iz EU. Desni populisti zaradi trajanja krize (počasnega okrevanja) zlahka prepričajo široke množice v populistične in tvegane projekte…

V nadaljevanju zapisa Damijan o vzponu desnega ekstremizma, ki ima trenutno idealne pogoje za uspeh. Ob trenutnem dogajanju pa se lahko predvideva dvoje scenarijev. Lahko, da bo prišlo zgolj do vzpona nacionalizma, protekcionizma in razpada evra in EU (optimističen scenarij), lahko pa pride tudi do 3. svetovne vojne. Ko spustite ekstremistično norost iz steklenice, izbruha norcev, kot je bil Hitler ali sedaj Trump, pač ne morete več kontrolirati.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]