Za dvig minimalne plače ni resnih razlogov (razen krpanja odnosov z Levico)

13. Nov 2018 08:00

Vladi svetujem, naj ne popušča Levici in sindikatom. Ti ne škodujejo samo gospodarstvu, ampak tudi lastnemu članstvu.

Zanimivo bo videti, kako bodo sindikati ravnali zdaj, ko je koalicija na hitro in brez tehtnega premisleka in dialoga vsilila delodajalcem nerazumni dvig minimalne plače. S tem je prizadela precejšen del gospodarstva, ki si je kljub statističnemu blagostanju že doslej belil glave s tem, kako povezati konec s koncem. Vse veje gospodarstva pač niso cvetoče. Nekatere tudi zato ne, ker še nobena vlada doslej ni oddelala tistega, kar bi morala. Recimo zamenjati višjo minimalno plačo za večjo fleksibilnost delovnega razmerja ali morda sprejeti kak drug ukrep, ki bi povečal konkurenčnost.

Vlada bi lahko dosegla isto tudi z znižanjem prispevnih stopenj, z zvišanjem minimalne plače pa lahko zavre gospodarsko rast. Kaj bo naredila, če se bo to res zgodilo? Bo zvišanje preklicala?

NAVIDEZ UGODNO GOSPODARSKO STANJE

To je bila neprevidna poteza, ki pomeni, da vladna koalicija brez dolgoročne vizije samo všečno izpolnjuje predvolilne obljube in žanje populistične učinke. Hkrati pa nevarno povečuje pritisk na delodajalce, ki bodo še precej bolj na tesnem kot doslej — vsaj v delovno intenzivnih panogah …nadaljevanje na blogu Kmien Komunikacije

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]