Za sposobnost varovanja državne meje in bolj trezno obvladovanje begunske/migrantske problematike

23. Okt 2015 13:23

syrian-refugeesZadnji prihodi več tisočih migrantov/beguncev so na naših mejah povzročili pravi kaos. Deloma lahko za to krivimo hrvaške oblasti, ki so s svojimi dejanji in neobveščanjem Sloveniji povzročile nemalo težav. Deloma pa seveda gre krivdo pripisati slovenskim oblastem, ki so vedele kaj lahko pričakujejo, a se je kljub temu zdelo, da so množice ljudi pričakali popolnoma nepripravljeni.

Potem ko je Madžarska na svoji meji s Srbijo in Hrvaško s fizičnimi ovirami onemogočila prihod beguncev/migrantov, se je val preusmeril v Slovenijo. Žalostno, da slovenske oblasti, kljub opozorilom kaj se bliža, na ta naval niso bile in še vedno niso pripravljene… in takoj potem, ko je začelo postajati jasno, da slovenska policija sama ne bo dolgo sposobna nadzorovati razmer je prišlo do premikov v zakonodaji, ki bodo omogočili, da bo policiji pomagala tudi vojska. Ni kaj, zelo neodgovorno početje.

Tukaj ne smemo zapasti črno belemu slikanju razmer, ubrati moramo srednjo, razumno pot. Niso vsi, ki prihajajo, podivjana drhal, ki ropa in izsiljuje, tudi niso vsi sami ubožci. Ne bi bilo prav kar nepredušno zapreti naših meja, kakor tudi ne bi bilo prav, da bi čisto vsem v državah, ki so v krizi, na stežaj odprli vrata.

Kaj bi bilo najbolj razumno narediti piše Sašo Ornik.

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]