Prehajanje poslancev je nelegitimno

9. Sep 2015 07:07

dz_wikiV tem sklicu državnega zbora je iz svoje poslanske skupine izstopilo že kar nekaj poslancev. Pa ne samo v tem sklicu, to je bila stalna praksa že v prejšnjih vladah. Zadnji izstop Janija Moderndorferja iz poslanske skupine ZaAB pa je morda še eden najodmevnejših, saj je imel za posledico razpad poslanske skupine, ki mora imeti po zakonu vsaj tri poslance. To se je v Sloveniji zgodilo prvič.

Da so tovrstni prestopi iz ene poslanske skupine v drugo nelegitimni je prepričan Žiga Turk. V tokratnem zapisu trditev utemeljuje z enostavnim vpogledom v volilne glasove. Za primer si je vzel zadnji omenjeni prestop Janija Moderndorferja.

“Za Moderndroferja je glasoval 701 volivec. Za stranko Zavezništvo Alenke Bratušek je glasovalo 38243 volivcev. Od teh jih 37542 jih ni glasovalo za Moderndorferja, ampak za nekoga drugega iz Zavezništva. Moderndorfer je imel pač srečo, da so drugi iz Zavezništva dobili še manj glasov od njega in v parlementu sedi on.

V parlamentu je Moderndorfer eden izmed štirih poslancev ZaAB, ki je skupaj zbrala 38243 glasov. Moderndorferjeva četrtina je 9561 glasov…”. Več v zapisu bloga.

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]