Zakaj je v ZDA toliko množičnih pokolov?

20. Feb 2018 13:23

Zadnji strelski pohod (že sedmi v zadnjih treh letih) na eni izmed ameriških šol je v ZDA ponovno sprožil vrsto vprašanj in polemik glede enostavne dostopnosti do orožja.

Analizo zakaj do tega prihaja so tokrat naredili na blogu Renton. Dodane so tudi izjave šefa ameriškega Kongresa, Paula Ryana, ki ima neverjetno moč, da kaj spremeni, a so njegove izjave praktično identične ob vsakem tovrstnem napadu.

Na Valentinovo se je na srednji šoli v Parklandu na Floridi zgodil še eden izmed mnogih množičnih pokolov. Devetnajstletni bivši dijak je s polavtomatsko puško ustrelil 32 ljudi, od tega jih je 17 umrlo. To je bil najbolj smrtonosen strelski pohod v ZDA v letošnjem letu, ni bil pa edini. Od novega leta se jih je zvrstilo 32, umrlo pa je 59 ljudi. Situacija je tako huda, da se na kakšen dan zgodita dva ali celo trije pokoli. V lanskem letu je prišlo do 61.507 incidentov s strelnim orožjem, življenje pa je izgubilo 15.592 ljudi. To v povprečju pomeni skoraj 43 ljudi na dan.Množičnih pokolov je bilo 346, torej skoraj vsak dan eden.

Zakaj pride do tega? Kako je možno, da se to dogaja? Po vsakem pokolu se oglasijo politiki, ki družno ponavljajo, da v tragedijo “ne smemo vmešavati politike” in da ne smemo kriviti orožja. Večinoma za pokole krivijo duševno zdravje, včasih pa se vrne stari grešni kozel, nasilne video igre ali filmi… nadaljevanje na blogu

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]