Zakaj lahko v Nemčiji odgovornost presojajo na podlagi malomarnosti, v Sloveniji pa morajo tožilci dokazati naklep?

28. Mar 2018 06:33

V odmevni oddaji TARČA, nam je pretekli teden voditeljica ga. Lidija Hren omogočila seznanitev z ukrepi slovenske politike, organov pregona in ravnanjem pravosodja v procesu razčiščevanja odgovornosti bančnikov, ki so s svojimi dejanji in opustitvami povzročili Sloveniji in njenim državljanom za 5.5 milijarde evrov škode.

Iz uvodnega pregleda o poslovanju NLB in NKBM in iz pregleda o poslovanju Faktor banke ter Abanke izpred treh tednov sledi, da so uprave najpomembnejših slovenskih bank ravnale malomarno in pri svojem poslovanju niso upoštevale predpisanih standardov skrbnosti dobre bančne prakse, kot jih določa Zakon o bančništvu in na njem temelječi podzakonski predpisi ter notranji akti bank.

Iz oddaje smo lahko brez dvoma ugotovili, da pri poslovanju teh bank niso delovali notranji mehanizmi nadzora, ki bi morali v skladu z določbami zakona o bančništvu pravočasno preprečiti slabo bančno prakso, ki je pripeljala do nujne državne pomoči, zaradi katere smo bančne izgube pokrili državljani, kar smo in še bomo plačevali z manj dostojnim življenjem, kot si ga zaslužimo …več piše Stanko Štrajn

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]