Zakaj ni mogoče navijati za Hrvate?

16. Jul 2018 07:20

Včeraj se je s finalom končalo svetovno prvenstvo v nogometu v katerem je Francija premagala Hrvaško. Za Hrvaško je včeraj stiskalo pesti tudi mnogo Slovencev, a še pred včerajšnjim finalom je Miran Ališič opozoril na hrvaški vrtinec nacionalizma in deloma tudi obujenega ustaštva na tem prvenstvu. Med drugim naj bi to izražala tudi barva njihovih sresov s katerimi so odigrali večino prvenstva.

Skoraj celo prvenstvo nastopajo v črnih dresih, ki v nogometu, roko na srce, pri nobeni državi, niso običaj. Hrvaška je že nastopala na velikih tekmovanjih, spominjamo se jih v modrih, rdečih ali belih dresih, tokrat pa so nasprotnikom naredili uslugo, vsi lahko nastopajo v svojih željenih barvah, saj so Hrvatje vedno črni. Lahko bi sicer rekli, da gre za modno muho njihove Nogometne zveze, če ne bi poznali ozadja in zgodovine hrvaškega naroda.

V vsej paleti barv obstaja le ena, s katero se Hrvatje ne bi smeli nikdar pokazati na kakšnem javnem tekmovanju – in to je črna, po možnosti kombinirana z belo rdečimi kvadrati. Namreč ta kombinacija barv preveč očitno spominja na njihovo najbolk mračno obdobje sodobne zgodovine, na državo NDH med leti 1941 in 1945, kjer so v imenu takšnih uniform na najbolj okruten način sodelovali z nacisti in fašisti ter s koncentracijskim taboriščem smrti v Jasenovcu stopili med najbolj krive in odgovorne narode za morijo v drugi svetovni vojni. Zaradi tega bi pričakoval od Hrvatov občutljivost in popolno dostanco do teh simbolov, vse bolj pa sem prepričan, da gre pravzaprav za subtilno načrtovano in premišljeno izvedeno hrvaško provokacijo…

Ališič v nadaljevanju bloga navaja še nekaj drugih primerov, zaradi česar, kot meni, ni prav nobenega razloga, da bi lahko navijali za Hrvate.

foto:AFP

Oznake:, , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]