Vremenska napoved

10. Apr 2009 19:12

Vreme. Ena najboljših iztočnic, ane? P…, je mrz’l’ … T’t’o globalno segrevanje … Kak’ mora glih dans scat?

Ob poslušanju legendarnih “Il tempov sul Adriatico” sem postal pozoren tudi na kraje, ki jih vremenske napovedi omenjajo ob pregledu stanja temperatur, oblačnosti, vetrov, vodostaja in še česa, npr. mejnih prehodov: Škofije-Peze, Kozina-Rabueze (napisal po Vukovo).

Vremenske napovedi so znale tudi zaVesti, saj sem bil včasih sveto prepričan, da mimo Radencev teče Kolpa (v bistvu teče mimo Radéncev).

Če ni bilo kaj početi, smo ob naštevanjih krajev ugibali, koliko bo temperatura pri posameznem kraju. Ponavadi je bil najbolj mrzel Slovenj Gradec ali Sobota ob Muri, najvročejše pa je bilo v mestu rož (ne v Portorožu). Vsekakor je obveljala ugotovitev, da ima skoraj vsaka fara malce drugačno vreme.

Pravzaprav je zelo pomembno, kateri kraj se pojavlja v vremenskih napovedih, saj si s tem pridobiva prepoznavnost. Morda so zadaj celo poslovni interesi? Kakšno leto ali več se v napovedi vključuje Podčetrtek (tam so bivše Atomske toplice, ki se sedaj imenujejo Termie Olimia in niso v Olimiji kot meni zahodni hemisfere te Dežele), pa Rogaška Slatina, pa Park Škocjanske jame. Turizem, valjda. Ni mi sicer jasno, kaj so ponudili na meni zelo simpatičnem Goričkem, saj so tudi oni v napovedi? Torej, če želite večjo prepoznavnost, vremensko hišico, internet in to je to!

Skozi vremenske napovedi se odraža tudi politika. Svojčas so Srbi v svoje vremenske napovedi vztrajno vključevali Banja Luko in Pale. Le kdo jim meri podatke za Prištino, čeprav je formalno še vedno del te države, resnica pa je de facto nekoliko drugačna? No, pri nas imamo pa meglo na Pučniku. Zanimivo je gledati tisto našo morsko packo pri različnih te-ve ponudnikih.

Prav pred kratkim me je lokalni kabelski operater, ki oddaja tudi program lokalne oz. regionalne televizije iz Cjeleka razveselil z neke vrste podobno rečjo kot jo imajo na drugih televizijah. Uvedli so podatke o vremenu po krajih. Doslej nisem vedel, da imamo tudi v naši dolinici vremensko hišico. Ima občina novo turistično strategijo? Kaj bo porekla npr. slomškova Ponikva?

Zanimiva je usklajenost vseh vremenskonapovedanih krajev, saj imajo identične napovedi, pri trenutni temperaturi in vetru pa sta na voljo dve zgodbi … Dokazila na sličicah.




[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]