Zaupna obtožba št. IT-97-27: Da ga bodo ubili, je izvedel le nekaj dni prej…

18. Avg 2020 10:00

Prav to je spregledal Arkan tistega večera, ko je prišlo sporočilo o zagrobnem hladu. 15. januarja 2000 je zato brezskrbno sedel v velikem preddverju beograjskega hotela Intercontinental. Nekaj minut po 17. uri so ga ustrelili.

Da ga bodo ubili, je izvedel le nekaj dni prej. Ker je smrt edini dogodek v življenju, ki je dokončen, moram biti natančen, zato dodajam, da nekaj dni pomeni tri dni in dve noči. Morda bi lahko ob tem občutil celo nekakšno zadrego, ker tega zavezujočega sporočila nisem videl na lastne oči, toda vse se je nato tudi zgodilo. Zadrego ali celo dvom bi moralo še povečati dejstvo, da vest, da bo moral oditi, ni bila poslana njemu,­ temveč znanemu televizijskemu voditelju, ki je gostil nastop njegove nove žene. Ko je ona pela, že takrat je bila znana pevka, danes je pevska diva, se je napisalo. Pravzaprav ni nihče natančno vedel, kako, čeprav jih ni bilo malo, ki so upali, da se za sporočenim skriva božja roka. A je morala biti celot­na stvar veliko preprostejša. Kakorkoli, prek voditeljevega telefona so mu sporočili, naj si ogrne suknjič, saj da je pod zemljo hladno. To je bilo vse. Toda njegovi številni varnostniki so ga prepričevali, da je vse skupaj norost, saj da ni onega, ki bi si to drznil napisati. Če pa slučajno obstaja, da to pomeni zgolj, da ga zdaj več ni. Odgovor svežega moža mlade pevke je bil prav tako pomirljiv. Da ne nosi suknjičev, saj da ima raje jakne, in da mu nikoli ni hladno.

Toda danes je očitno, da ga je prese­netil čas. Prav v tem je zajeta celotna zgodba o letih, ki dopuščajo soodvisnost oblasti in kriminalcev, ter letih, ko tisti, ki so na oblasti, to odvis­nost omejujejo ali se ji celo odpovedo. Takrat je prav vse mogoče. Izbrisana in zanikana so tudi najbolj trdna zavezništva. Prav tega pevkin mož, Željko Raž­natović, ki je v zadnjih letih življenja uporabljal tudi ime Arkan, ni mogel vedeti…nadaljevanje zgodbe tukaj (piše Borut Šuklje).

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]