ZDA načrtujejo in se pripravljajo na vojno s Kitajsko?

9. Avg 2016 13:23

Nova študija RAND korporacije z naslovom “War with China: Thinking Through the Unthinkable” (Vojna s KItajsko: premisliti tisto, česar se misliti ne da) je najnovejši dokument o tej temi. Študijo je naročila armada ZDA in kaže, da se v zgornjih etažah ameriškega vojnoobveščevalnega aparata o tem razmišlja in načrtuje.

Dokument tehta možne izide vojne med dvema nuklearnima silama s popolnim ignoriranjem katastrofalnih posledic za ljudi v ZDA, Kitajski in drugje po svetu.

Študija sicer temelji na vrsti zelo vprašljivih domnev: da se v vojno med ZDA in Kitajsko ne bi vpletle druge države, da bi ostala omejena na Vzhodno Azijo in da ne bi uporabili jedrskega orožja. V resnici bi vojna s Kitajsko od samega začetka vključevala ameriške zaveznike in bi s tem po vsej verjetnosti hitro eskalirala in ušla izpod nadzora, se razširila iz Vzhodne Azije in povečala nevarnost uporabe jedrskega orožja…

Med drugim študija razkriva, da bi si ZDA vojne s Kitajsko želele čim prej saj se Kitajska hitro krepi in se zato možnosti ZDA, da si jo podredi z vojaško silo sčasoma zmanjšujejo.

Najzanimivejše izseke iz študije je zbral bloger Velenjčan.

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]