ZDA in zavezniki skušajo zasluge za uničenje Islamske države pripisati sebi

12. Dec 2017 07:08

Po porazu Islamske države v Siriji, se nekateri v zahodnem svetu počutijo zaslužne za njen propad, čeprav je večino težkega dela na svoja ramena prevzela sirska vladna vojska, skupaj z iranskimi vojaki in ob podpori ruskega letalstva. Spomnimo se, kako jalovi so bili napadi letal zahodnih držav in kako niso imeli nobenega učinka.

Niti ogromnih transportov nafte v Turčijo, s pomočjo katerih se je financirala Islamska država, niso opazili. Rusi so jih takoj ob začetku svojega posredovanje septembra leta 2015.

Na svojem facebook profilu se je v nedeljo odzvala predstavnica za stike z javnostmi ruskega zunanjega ministrstva, Marija Zakharova in zapisala: ‘Zahodni partnerji so v preteklih dneh govorili, da so bili oni, ne Rusija tisti, ki so premagali Isllamsko državo v Siriji.

Zadnji, ki je to izjavil, je bil francoski zunanji minister gospod Le Drian. Dragi gospodje, prenehajte! Vaši uspehi so Irak, Libija in Afganistan. Dajte, bodite ponosni nanje.’

ZDA in zavezniki seveda ne morejo biti ponosni na svoje vojaške operacije. Libija je v razsulu, Afganistan je še vedno v vojni, Irak je pravkar obračunal s preostanki Islamske države inse ni umiril vse od leta 2003 in takratne amerišle zasedbe. V Iraku velja poudariti, je veliko vlogo pri uničenju Islamske države, podobno kot v Siriji, igral Iran … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]