Združevanje Gen-I in Elektro Energije: nedopustna koncentracija na trgu električne energije in plina

20. Avg 2015 13:23

daljnovodPo vstopu v EU je tudi v Sloveniji prišlo do postopne liberalizacije trga z električno energijo. Tako je bila leta 2007 z novim energetskim zakonom omogočena menjava dobavitelja električne energije tudi za gospodinjstva. Najbolj agresiven pri vstopu na trg, z medijsko kampanjo in zelo nizkimi cenami, je bil Gen-I. Uspelo mu je doseči 25% tržni delež pri dobavi poslovnim odjemalcem in 16% tržni delež pri dobavi gospodinjstvom.

Vendar pa nizke cene električne energije kljub rekordno nizkim cenam na evropskem trgu niso bile vzdržne in večina prodajalcev je ustvarjala izjemno nizke marže, ki niso pokrivale osnovnih tveganj. Zato je prišlo do obratnega procesa – procesa združevanja trgovskih podjetij, da bi na podlagi večjega porfelja kupcev lažje obvladovala tveganja.

Letos oktobra se bosta tako združila Elektro Celje Energija in Elektro Gorenjska Prodaja, ki bosta skupaj dosegla 18.3% tržni delež. Združila pa naj bi se tudi največja igralca na trgu Gen-I in Elektro Energija, ki bi združena dosegla 41% tržni delež na celotnem trgu. In prav slednja združitev je izjemno problematična, pri čemer je prevladujoč položaj na maloprodajnem trgu električne energije le kamenček v mozaiku veliko širšega problema.

Več v analizi razkriva dr. Jože P. Damijan.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]