Zgodba mariborske nadškofije je v resnici povsem običajna zgodba o propadu v časih gospodarske krize

11. Nov 2014 13:23

nadskofija-mariborSlovensko RKC ima zaradi finančnega bankrota mariborske nadškofije (kar se posplošuje na Cerkev kot celoto) v zobeh mnogo ljudi. A dejstvo je, da je njihova zgodba povsem običajna zgodba o propadu v časih gospodarske krize.

Vprašanje, ki se postavlja Jinu pa je, ali je res tako napak iskati moč in bogastvo, da bi s tem potem lahko pomagali drugim. Iz šibkosti namreč težko pride veliko pomoči, tudi če volja je.

Logika Mariborske nadškofije pri njenih gospodarskih poslih je namreč bila osamosvojitev od pojenjajočega državnega financiranja in od darov vernikov – svojo dejavnost – pastoralno, humanitarno, vzgojno, je želela financirati sama.

Bloger opozarja, da v sami RKC obstajata dve struji, ena, ki si želi mogočno, bogato cerkev, ki lahko vpliva na dogajanje v družbi in pomaga ljudem, na drugi so tisti, ki si želijo revno, ponižno cerkev, ki tudi pomaga ljudem, a se spušča med njih v svoji ubožnosti. In razumeti je oboje.

“Revne države težko skrbijo za svoje državljane, medtem ko imajo bogate in mogočne za to več možnosti,” s primerjavo Jin ob koncu argumentira svoje stališče. (slika:http://www.nadskofija-maribor.si)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]