Žiga Turk za pravice digitalnega človeka in proti noveli ZKP

24. Dec 2013 08:16

Digital-HumanMedtem ko se pet nobelovcev in množica drugih podpisnikov zavzema za veljavnost človekovih in demokratičnih pravic v realnem kot tudi v virtualnem svetu, Združene narode namreč pozivajo, da sprejmejo mednarodno listino o digitalnih človekovih pravicah, pa gre, kot piše dr. Žiga Turk, naša država s predlogi sprememb zakona o kazenskem postopku v obratno smer.

Predlog zakona med drugim npr. dovoljuje namestitev vohunskega programa na računalnik, če obstaja utemeljen razlog za sum (torej ne utemeljen sum), da se nekdo (šele) pripravlja da bo sprejel darilo ali da se pripravlja, da bo zlorabil notranje informacije ali pooblastila.

Kot še opozarja Turk, gre tudi za stvari, ki jih je z nekaj truda in volje mogoče naprtiti mnogim ljudem. Organizirani kriminal bo našel tehnične možnosti in se tudi pred orodji, ki jih dopušča prenovljeni ZKP, zavaroval. Obenem pa niso izključene skušnjave, da bi se nova določila uporabljala za špijoniranje za čisto navadnimi in dobronamernimi državljani, ki se bodo pač komu zamerili.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]