Žižek prevarant?

16. Jun 2017 20:29

Filozof dr. Slavoj Žižek zgotovo velja za enega izmed mednarodno bolj uveljavljenih Slovencev. Znan je po celem svetu. V vseh teh letih pojavljanja sta se ga prijela vzdevka “Elvis filozofije” in “akademska rock zvezda”. Velja namreč za karizmatičnega, strastnega in hiperaktivnega govorca, ki že s svojo pojavo in načinom predstavljanja pogledov na svet zbudi pozornost.

A serija člankov, ki jih v francoski reviji Lacan Quotidien objavlja dr. Nina Krajnik, postavljajo Žižka v povsem drugo luč.

Prevod članka dr. Nine Krajnik, v katerem najdemo vrsto obtožb na račun dr. Slavoja Žižka, objavljajo na blogu Zdravo Slovenija:

Leta 2014 sem se vrnila v Slovenijo. Odločena, da bom pričela z lacanovsko psihoanalizo, kjer ta še ni bila prisotna, sem obiskala Mladena Dolarja.

Mladen Dolar je slovenski ”lacanovski filozof”, član društva za ”teoretsko psihoanalizo” in številka dve Žižkove ”lacanovske trojke.” ”Kakšne so novice iz sveta?”, pravi z vedno prisotnim veselim nasmehom. Sediva v Žižkovem stanovanju, kamor se je preselil pred časom. ”Načrtujem, da bom pričela s psihoanalitično prakso v Sloveniji. Vzpostavila gibanje. Seminarji Freudovskega polja se bodo kmalu začeli. In vsi ste več kot dobrodošli!” Nenadoma se situacija spremeni in vedno prisotni veseli nasmeh izgine: ”Lacanovska psihoanaliza v Sloveniji?”, pravi skozi stisnjene ustnice: ”To bo težko. Ne bi vam priporočal, da greste v to. Imeli boste vse sorte probleme. Našega filozofskega društva se nihče ne boji. Vas pa se bodo.”… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]