ZL predlaga obdavčitev bogatih z uvedbo 50% dohodninske stopnje za tiste s plačo nad 3160 evrov neto

15. Nov 2014 09:03

luka_mesecZdružena levica Državnemu zboru predlagala obdavčitev bogatih. Naslednji teden bo potekala 1. redna seja DZ, na kateri bodo obravnavali vladni predlog rebalansa proračuna za 2014 in predlog Zakona o uravnoteženju javnih financ.

V ZL menijo, da želi vlada z obema nadaljevati politiko prejšnjih vlad: proračun bo uravnotežila na odhodkovni strani, in sicer z rezanjem v zdravstvo in socialo, medtem ko sredstva za obrambo celo povečuje.

Zato predlagajo, da se proračun uravnoteži na prihodkovni strani. Namesto zategovanja pasu najrevnejšim, obdavčitev bogatih. Predlagajo, da vlada za stalno uvede 50% dohodninsko stopnjo za tiste z najvišjimi dohodki. Ta je sicer bila uvedena leta 2013 kot krizni davek, a le za tiste, ki letno zaslužijo več kot 70.000€ neto. To pomeni, da prizadene le tiste, ki imajo mesečno višji dohodek od 12.692€ bruto, oz. 5.908€ neto.

Tudi razkorak med 3. In 4. dohodninskim razredom je po njihovo nenavaden.  ZL predlaga, da se meja za najvišji dohodninski razred spusti na 37.920€ neto letnega zaslužka, oziroma dvakratnik meje tretjega dohodninskega razreda. Mesečno to pomeni tiste s plačami nad 3.160 neto.

Predlog v celoti predstavlja bloger Komsomolec.

Oznake:, , , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]