In županski lobi je spet zmagal

20. Nov 2009 15:48

Predlog koalicije o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije v parlamentu ni dobil zadostne podpore, saj je zanj glasovalo 34 poslancev, 46 pa jih je bilo proti, piše Jin. Kljub koalicijski večini v parlamentu je torej županski lobi še vedno dovolj močan za ohranjanje lastnih interesov. Kot pravi bloger, je za tiste občine, katerih župani sedijo v poslanskih sedežih, trenutna ureditev dobra, saj bo zanje dobro poskrbljeno. Vendar pa gre pri tej zadevi za konflikt interesov, saj župani v parlamentu delujejo bolj v interesu lastne občine, kot pa vseh državljanov, opozarja bloger.

Eden izmed boljših predlogov koalicije, da bi bili poslanska in županska funkcija nezdružljivi, je v parlamentu pogorel.  Le 34 jih je glasovalo za predlog, po katerem poslanska funkcija ne bi bila združljiva s katero koli funkcijo na lokalni ravni, 46 jih je bilo proti. Župani so tako še vedno sposobni sestreliti vsako zakonodajo, ki bi jim onemogočila sedenje na dveh stolčkih, pa četudi ima koalicija v parlamentu večino.

Za tiste občine, katerih župani so tudi poslanci, je takšna ureditev seveda dobra, saj poslanci znajo poskrbet za svoje volilno telo, vsi drugi takšne sreče nimajo. Tukaj gre za konflikt interesov: župani v parlamentu prej ščitijo interese svoje občine, kot gledajo na skupno dobro.

Siol poroča besede prvo podpisane pod predlog, Cvete Zalokar Oražem:

    V prid nezdružljivosti opravljanja obeh funkcij po njenih besedah govori kar nekaj argumentov. Tako je treba ločiti državno in lokalno raven ter uveljaviti delitev oblasti, kadar prihaja do mešanja izvršilne in zakonodajne oblasti. Dvojno funkcionarstvo, ki ima vgrajeno kolizijo interesov, po njenem mnenju tudi prinaša neenakopraven položaj posameznih občin, saj je le manjšini omogočen neposreden vpliv prek svojih županov.

Drugi problem je učinkovitost. Piše Marko Pavliha na svojem blogu:

    Poleg tega je skorajda nemogoče enako učinkovito opravljati obe funkciji, kar pomeni, da trpi vsaj ena če že ne obe. Situacija bo še bolj komplicirana in problematična, ko bomo uvedli pokrajine in njihovo upravo.

Ni videti, da se bo kaj spremenilo. Župani so pač trdni v obrambi svojih interesov in niti strankarska disciplina na tem področju ni kaj posebej močna. Če bi bila, bi poslanci SD, Zares, LDS in DeSUS predlog z lahkoto podprli. Edina rešitev je, da je v parlament izvoljenih čim manj županov in potem poslanci, ki niso župani, enkrat v veliki večini, izglasujejo primeren zakon. Kar pa je zelo težko, saj bo vsaka stranka porabila uspešne in priljubljene župane, da bo okrepila svoje vrste in na volitvah požela čim večji uspeh. Na žalost se volivcem tedaj ne postavlja vprašanje, kako bodo njihovi izvoljenci sposobni hkrati  kvalitetno opravljati dve zahtevni službi, ampak koliko državnega denarja jim bo priboril njihov župan.

Sašo Ornik

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]