Bi legalizacija marihuane rešila Slovenijo?

19. Mar 2014 09:12

foto53Slovenska država se sooča s kraterjem v proračunski blagajni, ki si ga poskuša vsaj delno zapolniti na bolj ali manj inovativne načine. Eden bolj ponesrečenih je uvedba davka na nepremičnine, a kaj, kot pravi vlada, manj bolečih alternativ ni.

No, morda pa bi bila učinkovita alternativa legalizacija marihuane, za katero se v Sloveniji zavzema ozek krog ljudi, saj ideja nima širše podpore med politiki in v javnosti.

Renton je kljub vsemu naredil izračun, kaj bi legalizacija pomenila za prihodke v državno blagajno.

“Policija pravi, da marihuano uživa okrog en odstotek odraslih, torej okrog 20 tisoč Slovencev, medtem ko OZN ocenjuje, da v naši regiji marihuano uživa slabih osem odstotkov, torej 160 tisoč Slovencev,” zapiše bloger in v svojo enačbo vključi “optimističnejši” podatek OZN.

Za primerjavo vzame ameriško zvezno državo Kolorado, kjer je ta substanca legalizirana in se prodaja v licenciranih trgovinah. Letni promet od prodaje v Sloveniji bi tako po njegovem znašal okoli 332 milijonov evrov in če bi nanjo “obesili” DDV in trošarino kot za tobak ter še 10% davek na marihuano, bi v državno blagajno kapnilo slabih 190 milijonov evrov.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]