Bine Kordež: Zvon in izgubljeni milijoni

20. Avg 2013 14:07

Najbolj znani slovenski zapornik Bine Kordež ima na Dobu dovolj časa za poglobljene analize aktualnega družbeno-gospodarskega dogajanja, ki jih bo (preko posrednikov) redno objavljal na svojem Drugi svet blogu.

Tokrat se menedžer leta 2007, ki mu padcu navkljub sposobnosti strokovne analitike ne moremo oporekati, ukvarja z zgodbo bankrotiranih Zvonov in drugih podjetij Mariborske nadškofije.

Kordež odvrže nepotrebno ideološko navlako, ki se v medijih uporablja v boju za lastne interpretacije resnice in na problem pogleda s striktno ekonomskega vidika.

Slednji pove, da Slovenci preko mainstream medijev zelo slabo poznamo bistvo zgodbe cerkvenega finančnega škandala.

“Odstop (odstavitev) dveh najvišjih cerkvenih dostojanstvenikov je ponovno odprla tudi vprašanje izgubljenih milijonov v cerkvenih skladih Zvon ena in Zvon dve. Brali smo lahko ogromno komentarjev o ozadjih, razlogih in odgovornosti, nekako v senci pa sta ostali dve tudi zelo ključni vprašanji.

Kot prvo je zanimiv sam znesek, kjer smo lahko zasledili številke od 800 milijonov do 1,8 milijarde evrov, kot da je nekaj sto milijonov več ali manj popolnoma nepomembno. Prav tako pa se je le redko kdo ukvarjal z dilemo, kje naj bi ta denar pravzaprav bil – je bil ukraden, ga je kdo dobil, se je z njim kdo okoristil, ga je možno dobiti nazaj… ?

Zato je mogoče zanimivo pogledati nekaj podatkov s tega zornega kota, ki bi moral biti v celotni zgodbi mogoče še najbolj pomemben …več (piše Bine Kordež)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]