Bolezni današnjega časa – dober posel ali visoki stroški?

13. Nov 2013 18:13

Z gotovostjo lahko rečemo, da so bolezni sodobnega časa predvsem dober posel za farmacevtsko industrijo. Kako pa te bolezni vplivajo na ekonomijo? Evropska unija se je lotila obsežne raziskave o vplivu bolezni raka na evropsko ekonomijo. Pokazalo se je, da je rak za unijo veliko finančno breme. Podatke je posredovalo vseh 27 članic unije za leto 2009. Rezultat je 126 milijard evrov letnih stroškov ene bolezni za Evropo.

Za zdravila, bolnišnično zdravljenje iz zdravstvenega varstva gre približno dve petini, za bolniško odsotnost in strošek izpada produktivnosti še naslednji dve petini, ena petina pa gre iz družinskih stroškov, vezan na oskrbo bolnika z rakom. Pri nas v Sloveniji vsako leto zboli za rakom približno deset tisoč ljudi, kar znese približno 78 evrov na slovenca.

Še več kot za rakave bolnike pa se v Evropi porabi za demenco in bolezni srca in ožilja, kamor se prištevajo še visok krvni tlak in možganska kap. Pohajalka v svojem zapisu postreže še z nekaterimi zanimivimi podatki in ugotavlja, da je smetana dobičkonosti namazana na farmacevtskem kruhu v več nanosih.

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]