Čigava je voda?

11. Mar 2016 14:54

vodaZadnje čase se znova pojavlja ideja o vpisu vode v ustavo. Predvsem v smislu, da se oskrba z pitno vodo opravlja kot neprofitna javna služba. Mogoče se sliši lepo, a se je Marko Pavlišič lotil omenjene tematike še z drugega vidika.

Komunalne storitve, med katerimi je tudi oskrba z pitno vodo, so že po svoji naravi bolj kot ne monopolistične. In pri monopolističnih sistemih država ponavadi monopolista omeji s pravili, da le ta ne bi svojega monopolističnega položaja (preveč) izkoriščal za lasten profit na račun odjemalcev. Konkretno pri komunalnih storitvah je to urejeno na način, da mora monopolist, ki izvaja posamezno komunalno službo, svojo ceno utemeljiti z elaboratom, vse skupaj pa potrdi pristojni organ, ponavadi občinski svet.

In tako je leta 2013 tudi v Trzinu prišlo do predloga za nove cene komunalnih storitev, kar v običajnem jeziku pomeni – PODRAŽITEV. Vendar se pri tem ni spoštovala vladna uredba in elaborat ni bil priložen gradivu za sejo občinskega odbora, ki potrjuje ceno, pripoveduje bloger.

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]