Del problema in del rešitve: Dvig obrestnih mer in odpis dolga

30. Apr 2013 08:14

Še vedno odmeva napaka, ki sta jo v svoji raziskavi naredila Carmen Reinhart in Kennnethu Rogoffu in, ki je vplivala tudi na uvajanje varčevalnih politik v državah. Jože P. Damijan v svojem zapisu predstavi komentar Aleša Praprotnika na odziv omenjenih ekonomistov na kritike, ki v zadnjem času letijo na njuno delo.

V svojem odzivu med drugim pravita, da sta delila podatke s stotinami raziskovalcev, da nista aktivno sodelovala pri uvajanju varčevalne politike in da sta v svojih člankih in razpravah uporabljala zgolj rezultate mediane in ne aritmetične sredine, kar naj bi bilo precej podobno rezultatu, do katerega so prišli študentje, ki so odkrili napako. Izpostavljata, da so eden poglavitnih problemov tudi spremenljive in rastoče obresti na dolg.

V nadaljevanju zapisa tako Praprotnik predstavi svoj pogled in pogled nekaterih drugih ekonomistov na njune razlage. Zaključuje, da pa v vsakem primeru kaže, da se je ortodoksni pristop golega državnega varčevanja izpel in da bo potrebno poprijeti za nekonvencionalne ukrepe, med katere spada tudi odpis dolga.

Oznake: , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]