Drugi tir: želeli so se izogniti pred razkrinkanjem, a so se dejansko razkrinkali

26. Nov 2016 08:07

Dogajanja v zvezi z naročilom revizije investicijskega programa za drugi tir Koper – Divača in škandalozno slaba kvaliteta slednjega nehote odkrivata dve neprijetni dejstvi za naročnika.

Prvič, da je bil projekt drugi tir s strani vodje projekta DRI (Družba za razvoj infrastrukture) zelo nekompetentno, nepregledno, zavajajoče in “zelo bogato” pripravljen.

In drugič, da je bila zato tudi revizija investicijskega programa namereno naročena izvajalcu, ki ni sposoben (sploh pa ne v zahtevanem 3-mesečnem roku in ob takšni ceni) narediti kvalitetne revizije, ter z namenom, da ta revizija ne bi mogla odkriti šlamparij iz investicijskega programa za drugi tir.

Tako uvodoma na svojem blogu piše ekonomist Jože P. Damijan, ki v nadaljevanju predstavlja ključne ugotovitve neodvisnih gradbenih strokovnjakov, ki so opravili “revizijo revizije”.

Kljub vsemu pa je Damijan prepričan, da je dobro, da je prišlo do natanko tega scenarija saj je bilo tako mogoče odkriti “dvojno šlamparijo”, katere podrobnosti razkriva v zapisu.

Opozarja tudi, da je drugi tir mogoče izgraditi za 800 mio € ali manj (celo za dobrih 600 mio € po najnovejših ocenah), vendar ne ob obstoječih botrih tega projekta.

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]