Električni avto – da ali ne – plusi in minusi

19. Maj 2017 20:12

Delež električnih avtomobilov na cestah se iz leta v leto povečuje. Seveda pa zna biti odločitev za prehod z vozila z motorjem z zunanjim zgorevanjem na vozilo na elektriko izjemno težka. Še vedno je namreč prisoten dvom in premnogo vprašanj glede električnih avtomobilov.

Iztok Grilc je zato v tokratnem zapisu, na podlagi lastne izkušnje z električnim avtomobilom, pripravil zapis v katerem skuša potencialnim kupcem električnih avtomobilov pomagati pri odločitvi.

V zapisu je tako navedel vse pluse in minuse električnih avtomobilov začenši s ceno tovrstnih vozil.

Prvi strošek je seveda nakup. Cene električnih vozil so še vedno občutno višje od njihovih bencinskih ali dizelskih bratov in sester. Upoštevati pa moramo, da kupcem pripada subvencija Ekosklada v višini od 3.000 do 7.500 EUR. To pa lahko ceno že kar konkretno zniža.

Za razliko od cene naftnih derivatov lahko pri elektriki določimo le okvirno ceno. Na voljo je kup različnih ponudnikov, paketov in tarif.

Na grobo pa lahko rečemo, da je cena elektrike, potrebne za 100 km:

a) pri brezplačnih polnilnicah (in takšnih je kar nekaj) 0 EUR,
b) pri (počasnem) polnjenju na domači vtičnici okrog 1 EUR,
c) pri hitrem polnjenju na avtocesti pa okrog 3 EUR.

Poleg tega določeni ponudniki ponujajo tudi gostovanja v tujini, zato stvari niti niso tako preproste, kot bi si uporabnik želel… nadaljevanje na blogu.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]